Maling af vægge: Sådan gør du - Malprivat.dk

Maling af vægge: Sådan gør du

Står du overfor at skulle male dit hjem indendørs? Hvis du gerne vil være sikker på at gøre det på bedste vis, og stå tilbage med et smukt resultat, når dit malerarbejde er overstået, så læs med i denne enkle guide, hvor vi fører dig gennem vores tips til maling af vægge og maling af en pudset væg.

Sådan maler du indendørs vægge

Når du skal male dine indendørs vægge, så skal du starte med at afdække, så du beskytter gulve, lister, radiatorer og stikkontakter. Mal alle kanterne med en pensel og mal rundt om radiatorer, stikkontakter, lister med penslen. Brug en lille malerrulle til at rulle penselstrøg efter, så malingen bliver ensartet. Så kan du gå i gang med at male hele væggen med en stor rulle.

Her på siden kan du læse mere dybdegående om de trin, du skal følge, når der skal males vægge indendørs.

Her er de 5 afgørende trin, når du maler hjemmet

Vi forklarer de enkelte trin ordentligt her i artiklen, men her er de trin, som du bør gå igennem trin for trin, når du skal male dit hjem:

  • Afdækning
  • Spartling - hvis der er behov
  • Rengøring
  • Grunder
  • Maling

Der er mange, der hopper over, hvor gærdet er lavest, og undlader at rengøre eller male med grunder, eller begge dele. Det kan dog ikke svare sig, så vi anbefaler på det varmeste, at du går hvert skridt igennem efter bogen. God forberedelse er afgørende for en hurtig og effektiv gang maling af vægge, og det betyder blandt andet at have udstyret i orden. Du kan købe vægmaling her, og se vores sortiment af indendørs maling lige her.

Afdækning og spartling af vægge

Hvis du kun skal pletspartle enkelte småhuller, så kan du sagtens gøre det, inden du dækker af. Det kan være en måde at fordele arbejdsopgaverne over flere dage, hvis det gør din planlægning nemmere. Hvis du skal spartle mere, så bør du enten dække af der, hvor du arbejder, eller simpelthen bare dække af i hele området, der skal males. Det bliver langt nemmere at male på en spartlet væg, så det kan sagtens betale sig.  

Afdækning kan gøres i mere eller mindre grad, og det afhænger især af, om du skal male lofter. Hvis du maler loft, så skal du dække alt af, for der er stor risiko for stænk i hele rummet, når først malerrullen kommer i sving på et loft.

Dæk af, så du beskytter gulve, eventuelle møbler, stik og stikkontakter med mere. Jo grundigere du er i din afdækning, jo mere arbejde med rengøring sparer du dig selv for senere hen.

Rengøring inden du maler indendørs

Dine vægge, lofter og lister er ikke rene. Det er ikke noget, du måske tænker over i hverdagen, men alle flader i hjemmet bliver snavsede med tiden, og du sikrer dig en pænere og mere jævn maling, hvis underlaget er rent. Sørg for at få renset dine flader med vand efter du har vasket, så der ikke sidder rester af rengøringsmidlet.

Få grundet inden du maler

Det er en klassiker, og det er helt sikkert ikke første gang, du hører om det, men husk at få grundet dine vægge og lofter med en forankringsgrunder inden du maler. Det giver den helt rette forbindelse mellem underlag og maling, som viser sig i både det visuelle og malingens levetid på sigt.

Mal efter disse enkle principper

Udstyr dig med gode pensler og ruller, der ikke efterlader hår i malingen. Sørg for at have en sikker stige, så du kan nå alle hjørner og kanter. 

  1. Mal oppefra og ned, så du ikke risikerer at stænke på de flader, du allerede har malet. Det vil sige, at du starter med loft, herefter vægge og til sidst lister. Hvis du har brug for at male loftet mere end 1 gang, så kan du med fordel gøre det med det samme, inden du går videre til væggene.
  1. Mal dine loftshjørner og kanter med en pensel, så du kan tage resten med rullen. Mal i jævne og lige strøg med både pensel og rulle.
  1. Det samme gør sig gældende, når du når til dine vægge. Start med kanter og hjørner med penslen, og tag derefter de store flader med rullen.
  1. Du er nu nået til lister og kanter, som kræver en anden slags maling, og som også kræver en anden fingerfærdighed af dig. Tag dig tiden til at male pænt og præcist, for det er let at se uheldige dråber og strøg på lister, karme og lignende.

Hvor mange lag maling skal en væg have?

Når du maler en væg, får du det flotteste resultat, hvis du sørger for at male vådt i vådt. Som udgangspunkt skal du give din væg to lag maling. Det er især tilfældet, hvis du skal skifte farve på væggen. Du skal nemlig sikre, at du ikke kan ane den underliggende farve.

Er der stor forskel på de to farver, kan der være behov for et tredje lag. Har du planer om at lave et markant farveskift på dine væg, kan det derfor være en god idé at indstille dig på, at du skal give din væg tre lag maling.

Hvis du holder pause fra at male væggen, er det vigtigt, at du får pakket både rulle og pensel godt ind, så de kan holde på fugten. Hertil er det også vigtigt, at du får sat låg på din maling, så der ikke kommer støv ned i.

Mal dine vægge og lofte indendørs som en professionel

Du vil måske ikke have den samme fart, som en professionel maler har, men hvis du går velforberedt og tålmodigt til værks, så kan du opnå et mindst lige så flot resultat, når du maler indendørs. 

Du kan købe alt indenfor vægmaling, grunder og værktøj her på Malprivat.dk, så du kan komme i gang med udstyret i orden. Læn dig tilbage i sofaen, og se vores store udvalg igennem. Du kan med fordel bestille alt det udstyr hjem, som du har brug for, på en gang. Så er du allerede godt i gang med forberedelserne.