Guide Til Maling Af Spartling

Følg denne guide og opnå det perfekte resultat med dit spartelarbejde. 

Spartling af vægge - Sådan gør du det!
Har du en væg derhjemme, der er lidt ujævn - måske endda med gammelt glasvæv? Ønsker du at give din væg en glat og ensartet overflade? Så fortsæt med at læse her, vi vil guide dig gennem processen i at spartle dine vægge fra top til bund. - Så du er klar til at gøre det selv.

At fuldspartle en væg kan virke som en uoverskuelig opgave. Men ved brug af Jotun Spartel, som let påføres med en bredspartel eller en spartelrulle, bliver det meget enklere at opnå pæne og jævne vægge uden behov for professionel hjælp. Læs videre her, og opdag hvor let det er at spartle dine vægge helt selv.


Forberedelse af væggen før fuldspartling
Før du begynder fuldspartlingen af dine vægge, er det nødvendigt at udføre nogle forberedende trin. Start med at afdække området. Dæk gulvet med afdækningsplast eller pap/papir og anvend malertape langs kanterne af væggen for at forhindre spartelen i at komme på paneler, loft eller andre vægge.

Derefter er det vigtigt at fjerne eventuelle søm, skruer eller andre ujævnheder fra vægoverfladen. Hvis der er gammelt tapet, der er løst eller i dårlig stand, bør det også fjernes. Du kan bruge spartel på vægge med glasvæv eller lignende materialer, som du ønsker at udjævne.


Trinvis guide til påføring af rullespartel
Nu er du klar til at påføre rullespartel i et lag på 1-2 mm. Begynd med at bruge en mindre malerrulle langs kanterne af væggen og fortsæt derefter med at påføre rullespartel på resten af væggen ved hjælp af en større malerrulle. Når du har spartlet en sektion af væggen fra gulv til loft, er det tid til at glatte overfladen. Vi anbefaler brug af en bredspartel, da den giver dig mulighed for at opretholde et jævnt tryk på overfladen, når du udglatter spartelmassen. Dette vil i sidste ende gøre din efterfølgende slibning lettere.

Ved udglatning foreslår vi, at du starter ved kanten af væggen og trækker spartlen let indad. Fortsæt derefter med at trække spartlen opad fra bunden af væggen. Dette vil resultere i en helt glat vægoverflade. Det anbefales at arbejde på små sektioner ad gangen for at forhindre, at rullespartelen tørrer, inden du har haft mulighed for at udjævne den. Sørg for omhyggeligt at udglatte rullespartelen, så væggen bliver så glat som muligt fra begyndelsen.


Afslutning på spartelarbejdet
Du er nu ved at afslutte din vægspartling, og det eneste, der mangler for at opnå et fejlfrit og glat resultat, er slibning. For at opnå et mere ensartet og dermed smukkere resultat anbefales det at bruge en slibeklods. Brug sandpapir med en kornstørrelse på 100-120. Husk desuden at beskytte dig med en støvmaske under slibningen for at undgå indånding af det fine støv, der dannes under processen.

Med en færdig spartlet væg, har du nået næste beslutningspunkt: Skal du montere filt, eller foretrækker du at male direkte på den spartlede væg?

Alt hvad du behøver til dit spartelarbejde

1 af 12