Du har kastet dig ud i at male den store, bare væg i dagligstuen. Du synes, at den trænger til en moderne opfrisker. Du har købt en god kvalitetsmaling, og alt det nødvendige tilbehør har du også på plads. Derfor er din skuffelse stor, da maleprojektet er færdigt, og det simpelthen bare ikke er kønt af se på. Strukturen er ujævn, der er bobler i malingen, og kanterne er ikke skarpe nok.
Det her ved vi, at rigtig mange af jer - hvis ikke jer alle sammen - har oplevet på et tidspunkt. Det er ærgerligt, og så koster det dyrt i materialer til ommaling og tid. Derfor vil vi gerne være med til at sørge for, at dit næste maleprojekt bliver en malemester værdi.
Det at male kræver lidt grundlæggende viden og tålmodighed. Her får du maleekspertens allerbedste råd til et flot maleresultat og en behagelig arbejdsproces.
1. Du fører malerullen ujævnt og får løbere og ujævnheder i farven
Det giver måske lidt sig selv, men det er en dårlig idé at male på må og få eller tenderende i zigzag-mønster. Det er der flere grunde til. For det første belaster du din ryg ved at føre rullen for langt fra kroppen, ud til siderne. For det andet er der stor risiko for, at malingen danner løbere eller helligdage, hvor malinglaget er blevet for tynd.
Sørg derfor for at føre rullen stille og roligt, op og ned fra gulv til loft, så vidt muligt.
2. Du hopper let hen over forarbejdet
Du vil rigtig gerne hurtigt i gang og tænker måske: "Pyt med, om jeg får vasket væggene". En af de tydeligste konsekvenser ved at skippe dele af forarbejdet er, at du ender ud med uskarpe kanter langs loftet og eventuelt tilstødende vægge. Det kan også være afdækningen, der er mangelfuld, og at der flyver malerstænk på dine møbler og gulve.
Du vil aldrig fortryde et grundigt forarbejde, som blandt andet dækker over at rense væggen ned og - når den er helt tør - spartle huller, hvorefter du sliber dem med sandpapir, så du maler på en jævn væg.
3. Du kører malerrullen henover halvtør maling
Det her er et af de allervigtigste råd, og en af de malefejl der sker hyppigst. Moralen er, at du altid skal male vådt-i-vådt. Det betyder, at du ikke må køre malerullen for langt tilbage, så du fører den henover maling, som allerede er halvtørt eller i gang med at tørre. Det er især kritisk, at du husker denne maleregel, når du maler med kalkmaling - ellers vil du få vægge, der ikke er kønne at se på.
Planlæg, hvordan du vil male væggen, inden du går i kast med den. Mal fx fra venstre mod højre, oppefra og ned.
4. Dine kanter bliver ikke skarpe, jævne og lige
Ujævne kanter er en af de mest almindelige fejl, som rigtig mange, der maler i deres eget hjem, har oplevet. Det er superærgerligt, fordi det faktisk er virkelig let at undgå.
Når du maler en væg, og du gerne vil have kanter, der stor helt skarpt og er en stolt fryd for øjet bagefter, så er tricket, som følger: Sæt din malertape fast langs de kanter, hvor der bliver skabt en kontrast, der skal have en lige kant. Efterfølgende skal du male med en hvid maling i samme farve, som de tilstødende vægge eller loftet har. Det sørger nemlig for, at der er lukket af, så den farve, du vil male væggen i, ikke kan løbe ind under tapen og skabe bølger i kanten.
Træk først tapen af, når du har malet væggen tilstrækkeligt (oftest er 2 omgange nødvendigt), men gør det, mens malingen stadig er våd.
5. Du sparer på malingen
Du kører malerullen på væggen, indtil den er helt tom for maling. Det gør du for at få malingen til at række så langt som muligt. Ved at spare på malingen snyder du dig i sidste ende kun dig selv. Malerulle skal hele tiden være våd. Du skal altså dyppe/rulle den i malerbakken, før du umiddelbart tror, at det er nødvendigt.
For at dække en væg tilstrækkeligt med maling skal der som regel bruges to lag. Og det er altså to lag tyk maling. Det ser pænere ud, og det holder længere.
Har du brug for yderligere vejledning, så er du meget velkommen til at kontakte vores dygtige farvehandlere, som står i den fysiske butik i Aabyhøj. De har mange års erfaring med forskellige slags maleopgaver i private hjem.
Du kan ringe til os på 5353 7546.