Sådan rengør du dine malerpensler - Malprivat.dk

Sådan rengør du dine malerpensler

Er rengøring af malerpensler en af årsagerne til, at du ikke rigtig får taget dig sammen til at male? Vi kender alle til pensler, der ligger alt for længe i en plastikpose uden at blive rengjort, og det er noget, der både kan koste i form af pensler, der går til grunde, og en lyst til at male, der visner hen. Det er der dog ikke nogen grund til, for det er ligetil at rense pensler, når bare du ved hvordan! 

Du kan blive klogere på rengøring af pensler her i artiklen, hvor vi ser nærmere på den bedste fremgangsmåde til at rense oliemaling og akrylmaling af pensler og ruller. Du kan se vores udvalg af gode pensler og ruller her. Har du brug for maling, så finder du den her.

Hemmeligheden bag rensning af pensler og ruller

Formålet med at rense dine pensler er naturligvis, at du så kan bruge dem igen en anden god gang. Det kan være, at det først er om lang tid, og derfor skal dit malerudstyr være både godt renset og tørret, inden de lægges på lager. 

Her er vigtige detaljer, der gør dit liv en tand nemmere i forbindelse med rengøring af malingrester:

  1. Vask penslerne mens malingen er våd.
  2. Lad penslerne tørre hængende eller med hårene opad - så længe hårene ikke bøjes skæve under tørring.
  3. Smør dine rengjorte og tørrede pensler ind i brun sæbe - så holder de sig bløde indtil næste gang. Vask sæben af inden næste gang, de tages i brug.

Vask effektivt malingen ud af pensler og ruller

Når du skal vaske malingen ud af dine pensler og ruller, så kan du godt få fornemmelsen af, at der er et uendeligt lager af maling gemte mellem de små hår eller fibre. Det tager sin tid at få skyllet igennem, og her handler det om at være tålmodig. Du skal skylle til vandet ikke ser ud til at have maling i sig. 

Herefter kan du:

  • Sætte dine pensler eller ruller i blød i sæbevand. Det drejer sig ikke om en længere iblødsætning, men en 10-15 minutter eller mindre. Det er nok til, at du når et lag dybere i din rengøring. 

Når tiden er gået kan du igen skylle dine redskaber, og herefter burde malingen være fjernet. Du kan tørre en del af væden af med et viskestykke, og derefter lade pensler og ruller lufttørre. Vær opmærksom på, at penslens hår ikke står skævt, for de vil tage den form, når de tørrer. 

Rengøring af pensler med oliemaling

Uanset hvilken slags maling, du har malet med, så er det en god idé at få renset pensler og ruller hurtigst muligt. Det vil gøre det nemmere for dig, og du undgår at stå med indtørrede malingrester, der er særligt svære at få af. Oliebaseret maling er en maling, der skal renses med enten:

  • Penselrens
  • Mineralsk terpentin

Vi anbefaler, at du renser med penselrens, da terpentin kan være sundhedsskadeligt at indånde. Oliebaseret maling kan ikke renses af med vand og sæbe, da sæben ikke er fedtopløsende nok til at gøre kål på oliemalingen - også kaldet alkydmaling. Når du rengør med din penselrens, så er det vigtigt at du følger anvisningerne, herunder brug af handsker med mere. Selvom det kan være fristende at sætte dine pensler i blød, og på den måde lade tiden arbejde for dig, så er det ikke godt for dine pensler og ruller. Du må derfor kun iblødsætte i kort tid. 

Penselrens skal ikke i afløbet, men afleveres på genbrugsstationen, hvor der tages hånd om kemikalier på en miljøvenlig måde.

Rengøring af pensler med vandbaseret maling

Det er en smal sag at vaske akrylmaling - også kaldet vandbaseret maling - af sammenlignet med alkydmaling. Du kan nemlig blot gøre brug af varmt vand og opvaskemiddel. Du kan også vaske malingen ud i afløbet, så det er alt i alt let at gå til. Det samme gælder for de fleste typer lak og træbeskyttelse, så med forbehold for anvisningerne på hvert enkelt produkt, så kan du vaske pensler med disse produkter på, på samme måde.

De meste maling er akrylmaling, så for de flestes vedkommende er selve det at få vasket malingen af pensler og ruller ikke problemet. Nogle gange er det de små ting, der står i vejen. I det næste afsnit får du vores bedste tips og tricks til en god rengøring af pensler og ruller.

Hvordan får du gjort en stiv pensel blød igen?

Hvis du har en gammel pensel, der er helt stiv og ubrugelig, så kan du prøve at redde den ved at smøre den ind i brun sæbe. Vikl den ind i husholdningsfilm, og lad den lagre i nogle dage, inden du vasker den ren, og forhåbentlig står tilbage med en blød og medgørlig pensel. Har du en gammel pensel, der er blevet brugt til oliemaling, så kan du gøre det samme, men her er forskellen, at du skal pakke den ind i en tykkere plast eller alufolie.

Giv dine pensler og malerruller nyt liv

Selvom det måske ikke er tit, at du har brug for at svinge pensler og malerruller, så er det et behov, der for de fleste mennesker viser sig med jævne mellemrum gennem et voksenliv. Det gælder i særlig grad, hvis du er i tyverne, og du med høj sandsynlighed kan se frem til at flytte flere gange, inden du rigtigt slår rødder. Derfor er det sund fornuft, både af hensyn til pengepungen og miljøet, at behandle dine pensler og ruller godt, så de kan bruges igen og igen - og eventuelt kan lånes ud til venner og familie. Pensler af god kvalitet, som dem du kan købe her på siden, er lavet til at blive brugt mange gange. Du kan sikre, at de forbliver langtidsholdbare ved at få renset og tørret dine pensler efter brug, som du har læst om her på siden. 

Her på Malprivat.dk kan du finde alt det udstyr, som du har brug for, når du skal male dit hjem. Du finder både pensler, ruller, maling og meget mere. Du kan altså slå mange fluer med ét smæk og bestille alt hjem på en gang.