Sådan maler man vinduer med træramme - Malprivat.dk

Sådan maler man vinduer med træramme

Hvis du gerne vil sikre dine vinduesrammer den længst mulige levetid, så er det vigtigt, at du plejer dem regelmæssigt og behandler dem med træbeskyttelse i høj kvalitet.

Her vil vi dele vores bedste maletips med dig, som allerede har planlagt at male vinduer, men er i tvivl om, hvordan du skal gribe det an, og med dig, som ikke er helt sikker på, om det er ved at være tid.

Helt grundlæggende skal vinduesrammer males for, at man beskytter dem, så den undgår at få svamp, råd og mug. Det er især rigtigt, hvis det drejer sig om helt nye vinduer, som fra producentens side leveres ubehandlede.

Vælg den rigtige maling

Når du skal male dine vinduer, kræver det en maling, som er velegnet til at male vinduer med. Vinduesmaling skal for det første yde en overlegen beskyttelse af træværket. Det skal også have en høj glans. Det er nemlig med til at gøre den modstandsdygtig over for fugt. 

Vi kan fx anbefale Jotun Demidekk Infinity Details Vinduesmaling, som har alle de nødvendige egenskaber. En vinduesmaling kan gerne være regnsikker relativt hurtigt, så du undgår mærker i malingen. Jotuns vinduesmaling er desuden selvrensende effekt, hvilket betyder, at vinduesrammer ser renere ud.

Overvej også, om du vil have en svanemærket vinduesmaling, som er bedre for miljøet.

Når du har bestemt dig for den rette maling, er der blot tilbage at vælge en farve, som matcher det resterende byggeri i stil. Skal de være lyse eller mørke? Det er helt op til dig. Tænk på, at vælge en vinduesmaling med en høj farvebestandighed, der ikke ændrer sig af sollys og tidens slid. 

Tip: De fleste vinduesmalinger kan også anvendes til døre, udhæng, havemøbler, garageporte, hegn og lignende. 

Sådan gør du

Et godt råd, inden du går i gang, er at afmontere vinduerne, hvis du har mulighed for det. Det gør nemlig, at du kan placere dem på en arbejdsbuk og dermed få en meget bedre arbejdsstilling. Samtidig er det også nemmere at komme ud i alle hjørner og kroge. 

Step 1: Rengør med grundrens

For at malingen kan hæfte optimalt og ikke skaller, er det vigtigt, at du rengør dem med en effektiv grundrens, inden du går i gang med at male. Grundrens fjerner fedt og snavs, der ikke nødvendigvis forsvinder med vand. 

Følg anvisningerne på den grundrens, du har købt. Påfør grundrens-blandingen med en svamp, klud eller børste, og skyl efter med ren vand.

Step 2: Skrab løs maling af

Nu er dine vinduesrammer rene, og du skal finde din malingsskraber, stålbørste eller håndspartel frem for at løsne og fjerne eventuel løs maling. Det er ikke nødvendigt at fjerne flager, som sidder fast, da de er med til at beskytte vinduet. 

Hvis der opstår revner i vinduet under arbejdet, skal du sørge for at lappe dem med linoliekit. Det er et naturprodukt, som også dræber bakterier.

Step 3: Træbeskyttende oliegrunder

Giv vinduerne en omgang oliegrunder, som trænger ind i træet og beskytter det mod svamp og skimmel. Det forlænger levetiden på dine vinduer og udskyder den heftige investering sådan en omgang nye koster til et helt hus.

Påfør kun grunderolien på bare områder, hvor malingen er skaller eller skrabet af.

Lad grundingsolie tørre natten over, inden du går i gang med at maler vinduerne.

Step 4: Nu skal penslen svinges

Det bedste tidspunkt at male vinduer på er i juli, august og september, hvor vejret stadig er lunt, let skyet, men solen ikke er nær så skarp. Så når malingen at trænge ind, inden den tørrer. 

Begynd først at male, når du er sikker på, at træet er helt tørt. 

Brug en spids pensel til hjørner og en rund eller oval pensel til resten af vinduesrammen. Husk både at male vinduesramme og karm, så du får et ensartet resultat. Når det først lag er helt tørt, pudser du vinduet let og giver det anden omgang maling.