Maling af møbler: Giv gamle møbler nyt liv med vores udførlige guide - Malprivat.dk

Maling af møbler: Giv gamle møbler nyt liv med vores udførlige guide

Føler du, at der er et behov for, at et eller flere af dine møbler bliver frisket lidt op? I så fald er det oplagt, at du maler dette eller disse møbler. En anden løsning er at købe nye møbler, men det er ikke blot dyrere - det er også en mindre miljøvenlig løsning.

Med maling af møbler kan du nemt give dine møbler et nyt udtryk på ingen tid. I de fleste tilfælde vil det også medføre, at dit møbel kommer til at se ud som nyt. Endvidere kan du også selv vælge farve, hvorfor du ikke er begrænset til de farver, møblet sælges i.

Sådan maler du møbler

Det er ikke alle, der ved, hvordan de skal bære sig ad, hvis de har et ønske om at male et møbel. Derfor er der mange, der giver op, inden de kommer i gang. Det skal du naturligvis ikke gøre, for hvis blot du har en opskrift, du kan følge, er det faktisk ikke svært.

Har du besluttet dig for, at du vil male et eller flere af dine møbler, bør du derfor læse med i denne artikel. Herunder kan du nemlig blive klogere på, hvordan du skal gribe det an, hvis du har et ønske om at give et møbel et nyt lag maling.

Start med rengøring

Inden du går i gang med at male dit møbel, er det vigtigt, at du starter med at gøre det rent - og det skal gøres grundig. Det er meget vigtigt, at du ikke går på kompromis med dette, da det ellers kan føre til, at din maling ikke hæfter sig ordentligt fast til møblet.

For at opnå et pænt resultat, der holder i mange år, er det vigtigt, at du sikrer, at det møbel, du skal male, har en ren og fast bund, du kan male på. Det er ganske enkelt et krav, hvis du vil være sikker på, at malingen hæfter godt, så du i sidste ende får et godt resultat.

Når du skal gøre møblet rent, skal du starte med at vaske det med en grundrens. Til dette formål bør du bruge enten en svamp eller en opvredet klud. For at skåne dine hænder, er det også vigtigt, at du sørger for at gøre brug af et par gummihandsker.

Når du renser møblet med grundrens, fjerner du både fedt og snavs, inden du går i gang med at male. Husk på, at det ikke kun er fronten, der skal have en tur. Du skal nemlig også huske at vaske både under- og bagside. Til slut skal du tørre efter med rent vand og klud.

Slib inden du maler

Når du er færdig med rengøringen, er næste skridt at slibe møblet. Det kan du dog først give dig i kast med, når det er helt tørt. Det anbefales at slibe med let hånd, og at du tager dig god tid om det. Er du omhyggelig, får du nemlig en pæn og jævn overflade at måle på.

Hvis du sliber for hårdt eller med for groft sandpapir, kan du gøre skade på dit møbel. For at få det bedst mulige resultat, er det vigtigt, at du gør brug af helt fint sandpapir. Er møblet ikke slebet, vil du ikke kunne få malingen til at hæfte ordentligt, hvorfor det er vigtigt at gøre.

Når du er færdig med at slibe, skal du fjerne slibestøvet grundigt. Det kan du enten gøre med en lille børste med en fugtig, hårdt opvredet klud. Det er meget vigtigt at tage dig god tid til dette, da du skal sikre, at overfladen er ren og fast, inden du går i gang med at male.

Tid til at grunde

Når du har gjort dit møbel rent, er det tid til at grunde det, inden du kan gå i gang med at male. Hvis der er tale om træ eller metal, vil overfladen som regel være meget glat. Derfor skal du bruge en hæftegrunder af høj kvalitet.

Er der tale om et møbel, der er mørkbejdset eller af en mørk træsort, bør du benytte dig af en spærregrunder. Den sikrer nemlig, at farven ikke trænger igennem. Når du påfører din grunder, skal du bruge en kortluvet malerrulle eller en god pensel, der passer til møblet.

Det er som sådan ikke et krav, at du bruger en grunder, inden du maler et møbel. Du kan dog vide dig sikker på, at du får et bedre og mere holdbart resultat. Er der steder på møblet, der ikke skal males, bør du dække af med malertape, inden du går i gang med at grunde.

Når du grunder dit møbel, skal du også huske at komme godt ind i hjørner og kanter, da din maling også skal kunne hæfte sig her. Efter at have grundet dit møbel, skal du lade det tørre. Når det er helt tørt, er du klar til at gå i gang med at male.

Slut af med maling

I forbindelse med maling af møbler, kan du gøre brug af maling med alle glansgrader. Som regel er det dog en god idé at vælge en maling med en glansgrad på mellem 25 og 60, hvis det er møbler, der ofte tørres af og udsættes for slitage, herunder stole, borde osv.

Skal du male møbler med større flader, herunder spiseborde og reoler, skal du bruge en kortluvet malerrulle, hvis du vil opnå et godt resultat. Er det derimod et mindre møbel, der skal males, vil du være bedre stillet med en pensel, der passer til møblets størrelse.

Når du maler møbler, så mal møbler vådt i vådt med lange, bløde strøg. Samtidig er det også vigtigt, at du undgår at påføre et for tykt lag. Gør du det, er der nemlig en risiko for, at det kommer til at løbe. I stedet bør du male dine møbler med mindst to tynde lag maling.

Køb maling til møbler hos Malprivat

Hvis du skal bruge maling til møbler, er du havnet det rette sted. Her hos Malprivat har vi nemlig et stort udvalg af maling, der egner sig til møbler. Derfor har vi selvfølgelig også en maling, der vil være ideel til dit projekt.

Uanset om du er på udkig efter en glansfuld eller mat maling til møbler, har vi noget, der falder i din smag. Desuden er du sikker på, at vi har en farve, der harmonerer godt med de tanker, du har gjort dig.

Til slut er det også vigtigt at understrege, at al vores maling er af høj kvalitet. Det bliver nemlig leveret af norske Jotun, der altid har været garant for maling af højeste kvalitet med god dækkeevne og lang holdbarhed.